Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Special Issue din 2022  
         
  Articol:   WHAT’S THE USE OF A MANUSCRIPT? UNCOVERING RELEVANT INFORMATION FROM ANDRÁS LUGOSI FODOR’S UNPUBLISHED BOOK.

Autori:  ORSOLYA SZILÁGYI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2022.spiss.05

Article history: Received 20.02.2021; Revised 15.03.2021;
Accepted 25.05.2021; Available online 30.11.2022.
pp. 67-85

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: András Lugosi Fodor a fost superintendentul medical al comitatului Hunedoara (Hunyad) în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu un interes viu pentru siturile dacice şi romane din această regiune. Unele dintre contribuțiile sale semnificative în domeniul arheologiei sunt o serie de manuscrise rămase nepublicate. Acestea conțin informații despre vizitele lui la aceste situri, dar şi mai important, ele prezintă colecțiile de antichități care au aparținut nobilimii transilvănene. Fodor a oferit descrieri detaliate ale acestor obiecte alături de desene ale acestora. Localizarea acestor obiecte este necunoscută azi, făcând ca manuscrisele lui Fodor să fie şi mai importante. Această prezentare va încerca să reconstituie colecția de descoperiri romane aflată în posesiunea unor familii nobile din comitatul Hunedoarei, ba baza manuscriselor lui Fodor.

Cuvinte cheie: istoria cercetării, anticarianism, arheologia secolului al XIX-lea, manuscrise, Transilvania, Dacia Romană
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă